A-TÝM, Aktuality

Házenkářky Kynžvartu se důsledně připravují na interligovou premiéru

V polovině července začaly házenkářky Sokola Lázně Kynžvart přípravu na svou historicky první sezonu v interlize, nejvyšší česko-slovenské soutěži. Za sebou mají čtrnáct dní a před sebou ještě větší dřinu.

V kraji nejvyšší házenkářskou soutěž žen hrála naposledy Lokomotiva Cheb v roce 2004, kdy skončila pátá, ale musela z finančních důvodů skončit. Teď hraje prim tým z mnohem menšího města tohoto okresu. Po osmačtyřiceti letech, co se házená v Kynžvartu hraje, dali teprve v roce 2018 dohromady ženskou kategorii a hrála se poprvé řádná soutěž – II. liga. Nyní se dostala až mezi elitu.

Příprava na česko-slovenskou MOL ligu začala v polovině července. „Trénujeme dvoufázově a objemově jsme už velmi mnoho zvládli,“ hlásí trenér házenkářek Sokola Lázně Kynžvart Peter Sabadka. Házenkářky se nejprve zaměřovaly na kondiční stránku, kterou zpestřovaly speciálními herními prostředky.

Bohužel kádr není kompletní. „Situaci nám komplikují šampionáty juniorských kategorií,“ přiznává Sabadka. Kynžvart má v juniorské reprezentaci, která absolvovala mistrovství Evropy, Kristýnu Königovou a brankářku Adélu Srpovou. S dorosteneckou reprezentací se připravuje Šárka Kapusniaková.

Kádr se doplňuje

Přesto je tréninková účast větší než v minulých letech. Kádr se doplnil. Házenkářky Sokola Lázně Kynžvart od tohoto týdne už zařazují i herní přípravu. K tomu je připraveno také mnoho zápasů.

První bude se Slavií Praha, která absolvuje ve Slavkovském lese soustředění. Hlavní část přípravy je naplánována od 5. srpna na herním soustředění v Dunajské Stredě. „Program bude velmi pestrý,“ říká Sabadka. V plánu je třeba dvojzápas se Šalou, Dunajskou Stredou, dále duely se Stupavou, a možná i soupeřky z Maďarska nebo Rakouska. „To vše je ještě otevřené. Každopádně chceme odehrát minimálně každý den jeden zápas.“

Domů ze vrátí 12. srpna a následuje dvoudenní rehabilitační, rekondiční mikroblok v Praze. Následovat budou další přípravné zápasy jako v německém Görlitzu (20.8), Regensburgu (22.8). Potom bude turnajová konfrontace v Praze na Slavii, kde bude Kynžvart hrát se Slavií a účastníkem polské extraklasse z Jelenia Gory. To už bude poslední test před historickým startem v MOL lize 11. září doma se Zlínem.

Trenér Peter Sabadka přišel do Kynžvartu před dvěma lety, s týmem vlastně postoupil do první ligy, nejvyšší české soutěže, a MOL ligy, nejvyšší československé soutěže. Hlavně v tom posledním ročníku, kdy se stihly odehrát jen čtyři zápasy, si chtěli užít sportovní postup

Postoupily administrativně

„Jsem přesvědčen, že jsme měli velmi dobře našlápnuto a všechno nás předurčovalo k tomu, že bychom suverénním způsobem postoupili. Škoda, že nám to nebylo umožněno,“ lituje.

Takový vzestup byl ovšem v Kynžvartu v dlouhodobém plánu a nyní, možná trochu rychlejším způsobem, se podařil velmi brzy. „Chtěli jsem jít do nejvyšší soutěže a chceme být přínosem. Uděláme vše pro to, abychom příjemně překvapovali a až šokovali krásnými výkony.“

To se odráží i v hráčské šatně. Je v něm o to větší motivace ukázat, že na to mají, ač se to nepovedlo sportovní cestou. „Tato atmosféra se tam vytváří. Jsem velmi spokojen s přístupem k přípravě,“ dodává trenér házenkářek Sokola Lázně Kynžvart Peter Sabadka.

Jediná věc jej před vstupem do soutěže straší. Zatímco ostatní účastníci MOL ligy odehráli celou sezonu jako profesionálky, Kynžvart musel mít zápasovou pauzu jako tým z amatérské soutěže. „Je to pro nás obrovský handicap, hlavně v úvodu.“

Do týmu nováčka přicházejí posily

Pro nejvyšší soutěž kynžvartské házenkářky doplňují kádr. První posilou byla osmadvacetiletá spojka Martina Weisenbilderová. Rodačka z Liberce má sebou působení v nejlepších tuzemských týmech DHC Slavia Praha a DHK Baník Most. Odtud v roce 2015 odešla do Švédska a šest let zde hájila barvy Kristianstad Handboll.

„Zkušenosti ze zahraničí, očekáváme, že je přenese k nám a bude výrazným přínosem,“ charakterizuje trenér nováčka česko-slovenské interligy Peter Sabadka první novou hráčku.

Kynžvartský brankářský minitým doplňuje Anežka Zuzánková. Sedmadvacetiletá hráčka má už za sebou bohatou kariéru. Prošla kluby jako LK Zug, mistr Švýcarska a národního poháru, SG 09 Kirchhof, třetí a druhá německá liga s postupem, DHK Zora Olomouc a TJ Sokol Poruba, oba přední účastníci československé MOL Ligy.

„Očekáváme opět zúročení a předání zkušeností ze zahraničí,“ přiznává kynžvartský trenér.

Zatím poslední novou tváří je třiadvacetiletá spojka Tamara Jovičevič z Černé Hory. Do roku 2018 hrála v Buducnosti Podgorica, následně přesídlila na dva roky do francouzského Celles-sur-Belle a naposledy působila ve španělském Puerto del Carmen.

„Somaticky dobře disponovaná. Očekáváme, že přinese kvalitu v prosazování se ze středních a větších vzdáleností. Vnímáme ji jako střeleckou spojku,“ prozrazuje Peter Sabadka.

V kynžvartském hráčském kádru už nebude působit Adéla Pilmajerová. „Rozšíří realizační tým. Jako trenérka, specialistka na post křídla,“ potvrzuje kouč.

Zdeňka Friedel musela ukončit činnost ze zdravotních důvodů. Otazník je ještě nad účastí brankářky Martiny Hrbkové, která ještě ze zdravotních důvodů nenastoupila do přípravy.

Zdroj: https://www.idnes.cz/sport/hazena/

Sdílet