A-TÝM, Aktuality

Chceme si vybudovat své místo mezi československou elitou, hlásí z Kynžvartu šéf nováčka MOL ligy Vladimír König

Je to 8 měsíců, co byl Vladimír König zvolen prvním předsedou Karlovarského krajského svazu házené, který v tu chvíli vznikl jako vůbec nejmladší krajský házenkářský svaz. Vladimíru Königovi tak připadla další funkce, ve „svých“ Lázních Kynžvart již působil jako předseda oddílu, i jako trenér. Právě s klubem z města, které čítá necelých 1 500 obyvatel, ho čeká historická sezóna. A cíle má klub ještě vyšší.

Lázně Kynžvart jsou doslova kometou v ženské házené. Na házenkářské mapě se objevilo ženské družstvo poprvé teprve v sezóně 2018/19! Ve 2. lize obsadil tým 6. místo, naskytla se ale šance jít víš a tu ambiciózní celek okamžitě využil. Ani v následujícím, anulovaném ročníku nebyl nováček jen do počtu. Naopak, před ukončením soutěže mu patřila mu 4. pozice a na další rok plánoval další krok výš. Sezónu 2020/21 začal Kynžvart čtyřmi suverénními výhrami, načež došlo opět k zrušení amatérských soutěží. O MOL Ligu ale lázeňské město nakonec nepřijde.

Zrušenou prvoligovou sezónu jste zahájili suverénně, útok na postup do MOL Ligy byl určitě vaším jasným cílem už od minulého podzimu.

Přesně tak, chtěli jsme tu sezónu dohrát vítězně a vybojovat si postup.

Jak moc tedy následně mrzelo, když se 1. liga musela podruhé za sebou zrušit?

Pro nás to byla malá sportovní katastrofa. Celou letní přípravu a zázemí jsme přizpůsobili tomu, že chceme zvítězit v první lize, doufali jsme, že se nakonec ještě liga dohraje. Tento sen se nám ale začal pomalu rozplývat. Někdy během vánočního období jsme tak začali vyjednávat s tehdejší exekutivou, co se bude dít, když by se náhodou naše liga zruší.

Kdy jste přestali doufat, že se liga nakonec znovu rozběhne a že se tím pádem budete muset o místo v nejvyšší soutěži žen ucházet jinak než na hřišti?

Svaz intenzivně pracoval na variantách, když by se začalo v lednu, únoru… Nabízel několik variant, jak by se 1. liga, stejně tak i další soutěže, vlastně mohly dohrát, pokud by došlo na nějaké rozvolnění. Bedlivě jsme to sledovali, spolupracovali jsme, diskutovali napříč celým házenkářským hnutím, jestli má smysl dohrávat soutěže, hlavně ze zdravotních důvodů. Báli jsme se o naše sportovce. Snad ještě do konce března jsme ale doufali, že některá z těch variant klapne a bude to hratelné.

Říkal jste, že na možnosti v případě zrušení soutěže jste se dotazovali již v prosinci. Jaká byla bezprostřední reakce svazu na vaši, řekněme, nabídku?

Vcelku pozitivní. Naše malá výhoda byla, byť to tedy bude znít trošku ošklivě, že se z ekonomických důvodů bohužel muselo odhlásit Veselí nad Moravou. Každého házenkářského oddílu je škoda, pro nás to ale znamenalo uvolnění devátého místa v soutěži pro český celek. I na to jsme cílili a věřili jsme, že se nám to domluvit podaří.

Rozhodnutí nakonec padlo ve váš prospěch, za pár měsíců nastupujete do interligového utkání. Kdy jste se to dozvěděli?

Oficiálně včera na rozlosování (úterý 22. června), neoficiálně to bylo po posledním zasedání exekutivy, to bylo minulý, nebo již předminulý čtvrtek, kde se hlasovalo o tom, zda se soutěž opět rozšíří na původních 9 českých týmů. Bylo rozhodnuto, že ano.

Jak se tedy na novou sezónu těšíte?

Velmi se těšíme, pro nás je to něco úžasného. Trochu se ale i bojíme… (smích)

Mohutně jste začali posilovat již před minulou sezónou, do klubu zamířilo několik zajímavých jmen. Přibydou posily i před touto, historicky první interligovou sezónou?

Hráčky, které přišly loni, již byly více méně posily do MOL Ligy, některé si s námi zahrály část 1. ligy. Martina Weisenbilderová přišla po své sezóně ve Švédsku posílit na přelomu dubna a května tým do MOL Ligy, byť jsme stále ještě nevěděli, jestli jsme vůbec již interligový tým. Ta k nám přišla i s tím, že případně o MOL Ligu bude bojovat. Teď jsme dokončili další jednání a přestupuje k nám Anežka Zuzánková, bývalá juniorská reprezentantka, brankářka, která působila ve Švýcarsku. Rádi bychom posílili ještě o další dva posty, jednání ale zatím ještě nejsou u konce.

Máte již nyní nějakou představu, kde se chcete v rámci tabulky pohybovat?

Chceme se držet na místě, která nám zaručí setrvání v nejvyšší soutěži. Během toho úvodního ročníku si chceme vybudovat a upevnit si své místo v ženské československé házenkářské elitě. Potom máme připravené další cíle…

Společně s A týmem postoupily do nejvyšší soutěže také kynžvartské starší dorostenky. Máte z postupu mládežnického celku do 1. dorostenecké ligy stejnou radost?

Ano, i to patřilo mezi naše priority, chtěli jsme, aby naše dorostenky hrály 1. ligu. Malinko zaskočeni jsme byli tím, že jsme museli postavit ne zcela hotový tým do kvalifikace. Báli jsme se trochu o zdraví holek, kvůli pandemii a distanční výuce nám spíše ležely u počítačů, než běhaly po sportovišti. Musím říct otevřeně, že jsme proti té kvalifikaci bojovali a chtěli jsme ji odložit na srpen. Nakonec jsme byli postaveni před hotovou věc, tedy odehrát to nyní. Nám se to povedlo s vítězným a úspěšným koncem. Nikdo se nezranil, čímž myslím i tábor soupeře, což je nejpodstatnější a o to jsme radši.

Jaké postavení má házená v Kynžvartu, co pro lidi znamená?

Znamená hodně. Házená se tu hraje od roku 1970, to znamená více než 50 let dlouhá tradice. Již od roku 1975 se tu hraje Kynžvartský pohár, jeden z největších mládežnických turnajů. Pro celé město je házená velkou věcí.

Pro vás osobně speciálně, do chodu klubu investujete velké množství času a prostředků…

Přesně tak, pro mě je to jedna z krásných životních etap.

Mluvil jste o dalších cílech. Během pár let jste dostali Kynžvart opravdu vysoko, před vámi je doslova historická sezóna. Co je tedy tím stropem, kam míříte?

Cíl máme. V první řadě si chceme ověřit, že do nejvyšší soutěže patříme. K tomu poslouží následující sezóna. Poté se chceme podívat do Evropy. Do příští sezóny, tedy následující po naší premiérové sezóny v MOLce, chceme uhrát umístění, které by nám zaručilo evropský pohár, naší vizí je hrát Evropskou ligu.

Zdroj: www.handball.cz

Sdílet