Aktuality, Starší žákyně

Bronzový závěr skvělé jízdy starších žaček Žákovskou ligou skončil v Pardubicích

Vrchol soutěže jak má být. Ten byl viděn právě v sobotu 6.5.2023 ve Sportovní hale na Dukle v Pardubicích. Ve hře bylo ještě osm bodů. Zisk čtyř bodů by pro nás znamenal čekání na nedělní výsledky ostatních, protože abonentů na medaile bylo více. Zisk šesti bodů nám zajišťoval bronzovou příčku a konečných osm bodů zlato. S tímto vědomím jsme vstupovali do všech zápasů.

První se nám v osm hodin ráno postavili do cesty domácí DHK Pardubice. Jako vítr v Tatrách působily naše hráčky na hřišti a domácím nedaly žádnou šanci. Zápis dvou prvních bodů za jasné vítězství 31:5 /12:2/. V podobné režii, pro někoho možná překvapivě, proběhl i druhý zápas proti TJ Sokol Poruba. Další dva body do sbírky za jasnou a přesvědčivou výhru 21:5 /10:2/. Úspěch ve třetím klání proti HC Zlín A, nám zajišťoval bronzové medaile. Přestože jsme měli lepší vstup do utkání, zlínské házenkářky nesložily zbraně a několikrát se dostaly na dvoubrankový dostřel. Naposledy to bylo necelých sedm minut před koncem. Naštěstí nám náš třetí oddechový čas vlil okysličenou krev do žil a tuto fázi utkání jsme ovládli jasně 8:2. Velká radost z jistoty bronzu byla za vítězství 24:16 /12:9/ na místě. Ve čtvrtém utkání této pardubické skupiny se nám do cesty postavil Sokol Písek A. Tým, který byl v tuto chvíli ve stejné roli jako my. Vítězství znamenalo zlato, prohra jistý bronz. Remíza by znamenala shodu bodů nás obou a také společně s Velkou nad Veličkou a ani to by nic nezměnilo. Rozhodovaly by vzájemné zápasy, tedy Velička na druhé příčce. Bohužel pro nás, ruku po zlatu jsme dokázali natahovat jen v prvním poločase. Opět jsme měli lepší vstup do utkání. Naše hráčky projevovaly na hřišti velké nadšení, ale písecké srovnaly krok na poločasových 8:8. Výborný vstup Písku do druhého poločasu jsme nedokázali zachytit. K tomu následovalo brzké odstoupení Markéty Königové ze zápasu pro bolestivé naražení boku. Druhý poločas byl už v naprosté režii Jihočešek a pro nás utkání skončilo trochu krutou prohrou 15 : 23.

Po závěrečném hvizdu rozhodčích na jedné straně slzy radosti a na druhé slzy smutku. Vysvětlováním jsme se snažili změnit ty slzy smutku na slzy štěstí. Vždyť být třetí v republice, nechat za sebou řadu dvaceti dvou týmů, které se do této soutěže kvalifikovaly, není jednoduchý a snadný počin. Ať je to, jak chce, je to prostě velký úspěch!

Přečtěte si krátké ohlédnutí trenéra týmu Jiřího Maršíka nejen za touto sobotou: „Věřte, že tato cesta byla velice dlouhá a náročná. Náš nepočetný tým, co se na počet hráček v průběhu sezóny ještě oslaboval, protože dvě ukončily činnost a třetí velice šikovná Linda Baťková skončila ze zdravotních důvodů. Lindu čeká 24.5.2023 operace páteře. My všichni ji přejeme, ať ji vše dobře dopadne s tím, že až dostaneme medaile, jednu bude mít u nás určitě schovanou. Z těchto důvodů bylo velice důležité, že jsme vždy odcestovali alespoň s plnou základní sestavou, doplněni o žačky mladší. Mnohokrát jsme museli otáčet vývoj utkání a hlavně čtvrté zápasy v daném dni pro nás byly hodně o morálně volných vlastnostech. Kráčeli jsme s pokorou ke všem soupeřům turnaj od turnaje, zápas od zápasu, a to, že jsme do poslední chvíle byli ve hře o příčku nejvyšší, je prostě více jak úžasné. Naše hráčky mají za sebou dvacet čtyři zápasů, z toho pouze čtyři v domácím prostředí. Na konto si připsaly čtyřicet čtyři bodů za dvacet dva vítězství. Porazit nás dokázala jen Velká nad Veličkou, která skončila druhá se ziskem 45 bodů a jak už je výše uvedeno na prvním místě skončily zaslouženě Sokolky z Písku A se ziskem 46 bodů, kdy dva bodíky ztratily se čtvrtou VŠ Slávií Plzeň. Náš tým střelecky odtáhla především talentovaná Markéta Königová, která se s počtem 234 nastřílených gólů stala i nejlepší střelkyní letošní Žákovské ligy. Druhým výraznějším střeleckým tahounem našeho týmu je Žaneta Šandová, která má na svém kontě branek 129. Ale bezpochyby je to celý tým a výkon všech ostatních, bez kterých by žádná z výše jmenovaných nemohla vyniknout. Nesmím zapomenout ani na naše brankařky a skvělé výkony především Laury Mayhoubové. Na všech našich mládežnických brankařkách je vidět skvělá práce Lenky Černé, která se jim v týdnu na trénincích věnuje. Prostě v celém průběhu muselo klapnout mnoho aspektů, a to i s přispěním toho sportovního štěstí klaplo. Já opět smekám pomyslný klobouček před touto partou děvčat, moc jim děkuji a gratuluji. Nejsem si jist, jestli si uvědomují, co dokázaly, ale časem jim to určitě dojde a budou vzpomínat. Děkuji všem z realizačního týmu. Zvláště děkuji Petru Salajkovi, který se ujal v posledních dvou kolech organizační role a vždy zajistil pro děvčata skvělé podmínky a komfort. Děkujeme všem těm, kteří nás přijeli podpořit i ven. Děkujeme všem za podporu u on-line přenosů a v neposlední řadě děkujeme za gratulace a slova uznání, kterých bylo hodně. V závěru ještě jednou gratuluji do Písku. Bylo skvělé pro celou soutěž jak vše vyšlo na poslední zápas nás obou. Ten proběhl v naprosto skvělém sportovním prostředí a atmosféře, kterou vytvořily oba fanouškovské tábory. A to je v dnešní době opravdu vzácné. Další gratulace letí do Velké nad Veličkou. Vaše děvčata hrají krásnou a rychlou házenou. Soutěž byla opravdu vyrovnaná. O to jsou tyto úspěchy i ten náš o hodně cennější.“

Sestava a počet vstřelených branek v průběhu 6. kola: Laura MAYHOUBOVÁ a Veronika SKOČÍKOVÁ – brankařky, Adéla NOVÁKOVÁ – 3, Markéta KONIGOVÁ – 34/5, Žaneta ŠANDOVÁ – 22/1, Nina SALAJKOVÁ – 8/1, Tereza VLKOVÁ – 1/1, Lucie BUREŠOVÁ – 3, Kateřina JEŽKOVÁ – 3, Karolína ABRAHÁMOVÁ, Jana PUŽOVÁ – 7/2, Lucie DOČEKALOVÁ.

Vedoucí týmu: Hana ŠPAČKOVÁ. Trenér: Jiří MARŠÍK. Kustod: Petr SALAJKA.

Jiří MARŠÍK – trenér mládeže Házená Kynžvart

Sdílet