Aktuality, Starší žákyně

Starší žákyně reprezentovaly na Granollers Cup ve Španělsku

Závěr sezony si zpestřily starší žákyně účastí na Granollers cup…

Granolleres cup je největší mezinárodní turnaj mládeže v házené v jižní Evropě a v letošním roce se uskutečnil 22. ročník. Město Granollers je vzdálené 30 km od Barcelony a pyšní se sportovní halou Palau d’Esports de Granollers, která má kapacitu 5 685 lidí a byla vystavena pro letní olympijské hry v roce 1992.
Turnaj byl vypsán pro všechny věkové mládežnické kategorie jak chlapecké, tak dívčí s účastí 8000 sportovců. Pro nás mezi ty nejexotičnější týmy bezesporu patřila účast týmu z CHILE – LEONAS, ARGENTINY – BRUTUS, BRAZÍLIE – MOGIANO, ES PINHEIROS A H10 nebo kanadský QUEBEC. Naše starších žákyně se jako jediný český účastník zařadil do o rok starší věkové kategorie ročníků narození 2007 -2008, kde bylo přihlášeno rekordních 72 týmů z celého světa. Postup do nadstavbové části vybojovaly vždy první dva celky z 12 skupin.
Pro děvčata šlo o druhou zajímavou zkušenost na mezinárodní scéně, protože v loňském roce se zúčastnila jiného španělského turnaje Sanes cup 2022. Je to tak trochu za odměnu po velmi náročné sezoně, ale jde zejména o zajímavou konfrontaci úrovně české házené s dalšími kluby, které nepotkáváme každý den v rámci tuzemských soutěží.
Bylo to krásných a intenzivních šest dní, které si celá výprava i přes počáteční komplikace po cestě na letiště skvěle užili. Díky ochotným zaměstnancům společnosti EUROVIA, kteří prokázali maximální ochotu pomoct v nouzi, tým včas a v pořádku odletěl do Barcelony a dál už ho čekalo jen španělské sluníčko a město Granollers, kde to sportem žije. Důkazem toho je 22 sportovních hal, kde byl turnaj odehrán.

V silné konkurenci vyšly Kynžvartu skupinové boje, ze kterých šel do vyřazovací části ze druhé příčky…

Ze základní šestičlenné skupiny jsme postupovali po třech výhrách, jedné prohře (mj. s budoucím vítězem turnaje CD.URDANETA ze Španělska) a jedné remíze z druhého místa do předkola nadstavbové části. Že nasazení do skupin je tak trochu sázka do loterie se ukázalo hned v prvním utkání, ze kterého jsme si odvezli jednoznačnou výhru 18:7 nad norským celkem Floy. V osmifinálových bojích jsme narazili na španělský celek Helvetia Anaitasuna, kterému jsme po velkém boji nakonec podlehli 15:21 a naše cesta turnajem tak skončila.

Pouť Kynžvartu skončila v osmifinále

Celý turnaj je pro české hráčky velmi netypický. Když pomineme exotiku soupeřů, je potřeba se v první řadě popasovat s vysokými teplotami a různorodostí sportovišť zejména povrchů. Všechny hřiště byla zastřešená, u některých šlo o klasické sportovní haly, někdy to byla jen střecha nad hrací plochou, zrádné byly ale její povrchy. Co se musí nechat, všechny hrací místa měla dostatečně vybavená zázemí. O tom se nám může v České republice jen zdát. Pro představu srovnatelně velké Karlovy Vary nedisponují ani polovičním počtem sportovišť jako má právě Granollers. Tady to sportem opravdu žije, což bylo vidět na každém kroku.

Na závěr bychom rádi poděkovali všem, kteří nám pomohli výpravu zorganizovat a financovat, i těm, kteří se jí zúčastnili jako členové realizačního týmu a samozřejmě také samotným hráčkám, které ve Španělsku zanechaly nezapomenutelnou stopu.

Sdílet